Klok uur terug, welke gevolgen kan dit hebben voor je kids?

Laatste weekend van oktober wordt de wintertijd ingevoerd. Het ene uurtje langer lijkt relatief gezien weinig betekenis te hebben. Toch kunnen kinderen hier behoorlijk van slag van raken. Deze verandering laten ze dan merken in hun gedrag. Onrustig, ongeconcentreerd, emotioneel en soms ook angstig gedrag zijn de meest voorkomende signalen.

Kinderen die erg gevoelig zijn, zoals bijvoorbeeld Hoog Sensitieve Kinderen, kunnen zelfs extreem op deze tijdsverandering reageren. Hun wereld verandert al continu om hen heen door de extra voelsprieten die ze hebben. Deze veranderingen kan hen erg onzeker maken en ze kunnen zelfs overprikkeld ervan raken. Iedere extra verandering brengt ze nog meer uit evenwicht. Vooral als het niet duidelijk waarneembaar is. Een tijdsverandering voelt anders, maar is visueel niet duidelijk waarneembaar, behalve op de klok.
Het kan zelf twee weken duren voordat ze zichzelf weer hervonden hebben en hun bioritme gestabiliseerd is.

De reacties in het gedrag van de kids die ik in de loop der jaren heb meegemaakt zijn: stemmingswisselingen, angsttoename, bedplassen, teruggetrokkenheid en druk gedrag. Hun gedrag lijkt veel op overprikkeling en slechts structuur, rust en regelmaat zorgen voor een snelle stabilisatie.

Emotionele achtbaan
Eind oktober tot en met begin januari is een ware achtbaan voor kids. De ene verandering zijn ze nauwelijks te boven of de andere dient zich al weer aan.
Een emotionele achtbaan die leuke dingen met zich meebrengt, maar ook voor onrust kan zorgen. De gezelligheid kun je bevorderen door niet teveel extra veranderingen aan te brengen. Want ook gezelligheid kent grenzen.

Tips
Gebruik een weekplanner zodat het kind overzicht heeft en niet ineens in een ‘drukke’ periode belandt.
Wees eens stabiele factor door rust en regelmaat te bieden.
Plan niet te veel activiteiten.
Geef duidelijke structuur.
Voldoende anchtrust want spanning kost veel energie. Vermoeide kinderen kunnen vaak minder incasseren.

Meer informatie over HSP en overprikkeling op:

Www.benazir.nl