Regelmatig kom je iemand tegen die een beroep of hobby uitoefent, of iets onderneemt waarvan je denkt: Wat bezielt zo iemand? Angela besloot na een leven van eenzaamheid, ontkenning, onbegrip en geheimzinnigheid, het roer om te gooien en zich te transformeren van man naar vrouw.

“Wel eens opgesloten gezeten? Misschien maar voor korte tijd. Wat maakte dat in u los, maar vooral: hoe voelde het om na enige tijd verlost, bevrijd te worden? Mijn kast bestaat niet uit planken, maar uit mijn gevoel, mijn eigen ik. Ik kruip er nu langzaam uit. Het moment is eindelijk daar…”  Citaat uit het boek “Eindelijk, ik lééf!” geschreven door Angela van Bebber.

GEVANGEN IN HAAR EIGEN LICHAAM
Angela werd in 1952 als man geboren en voelde zich meer dan 50 jaar gevangen in haar eigen lichaam. Na een leven van eenzaamheid, ontkenning, onbegrip en geheimzinnigheid besloot zij het roer om te gooien en zette de moedige stappen naar haar leven als vrouw. Zij schreef een prachtig openhartig en ontroerend boek over haar transformatie van man naar vrouw, wat eigenlijk iedereen zou moeten lezen. Angela geeft door het schrijven van haar boek een kijkje in het leven van een transgender en doorbreekt hiermee het taboe rondom deze vaak onbegrepen groep mensen. Ze geeft lezingen door heel het land en richtte “Alles mag er zijn” op.

Angela heeft tot levenstaak opgevat, het doorgeven van haar ervaringen aan anderen en het doorbreken van Taboes. Daarom dé uitgelezen persoon aan wie Taboe.info vraagt: Angela wat bezielt je?

Wat bezielt mij? Pittige term, nietwaar? Teruggaan naar de kern van je ziel, je gevoel. Naar wie jij bent. Nagaan bij jezelf wie je echt bent. Een lastige klus. Maar zeker niet onoverkomelijk. Ik heb inmiddels in mijn leven ervaren dat alles wat ik heb gedaan en doorstaan een bepaalde reden had. Destijds kon ik die niet zien, maar door mijn ervaring intussen wel. Ik denk dat dit voor iedereen geldt, dat we allemaal een pad hebben te gaan.

Het mijne was zeker niet gemakkelijk. Maar het heeft me veel inzicht in de werking van het universum gebracht. Ik heb mezelf leren kennen. Ik ben dus meer en meer bij mijn juiste gevoel gekomen. Door mijn transformatie van man naar vrouw heb ik veel levenslessen opgedaan en een eigenzinnige visie op het leven gekregen. Al die mooie, waardevolle lessen mag ik nu aan de wereld gaan uitdragen. Ik weet dat ik die moeilijke weg moest gaan. Anders had ik dat niet op een bezielde wijze kunnen doen.

BEZIELING
En dan kom ik dus terug bij de titel, bij het woord bezieling. Want om echt iets aan je medemens te kunnen meegeven moet je als het ware vanuit je ziel spreken. Vanuit je gevoel.  Dan raak je bij de mensen de juiste snaar. Ik spreek dus met bezieling over mijn levensweg, hoe ik alles heb ervaren. Ik heb geleerd dat ik mezelf mag zijn. Dat het belangrijk was om mijn gevoel te volgen, want ik was weliswaar aan de buitenkant een man, maar diep van binnen, in mijn gevoel, was ik een vrouw. En dan mag ik nu op een podium aan mensen vertellen hoe ik het allemaal voor elkaar heb gekregen.

DURF JEZELF TE ZIJN
Als man was ik best wel afstandelijk. (kon ook over leuke dingen heel openhartig zijn.) Ik leefde teruggetrokken, had altijd moeite om in een groep mee te doen, maar niemand die een idee had waarom. Ik hield het goed verborgen. Tot het moment dat ik voor mezelf durfde uit te komen. Ging er een wereld voor me open. Het voelde eindelijk goed. Geen geheimen meer, mezelf nooit meer hoeven te verstoppen. Ik begon te stralen.

Ik hoop dat anderen ook de kracht zullen vinden om zichzelf te durven zijn. Want jezelf voor je gevoel verstoppen of ervoor weglopen lukt niet. Heb ik ook vaak geprobeerd. Ik wil je inspireren om voor jezelf te gaan en je niet meer druk te maken om wat een ander van je vindt. Want dat is slechts een mening en niet meer dan dat. Ga bij jezelf na wat je drijfveren zijn om je situatie te veranderen. Ga zeker ook na wat je tegenhoudt.

Wat betekent ‘jezelf zijn’ voor jou?  Wat zegt jouw ziel tegen jou?  Hoe voelt het als je iets nalaat waarvan je in eerste instantie dacht, dat is het? Leer daar bij stil te staan. Ik heb het ook moeten leren en ook nu is het niet altijd eenvoudig. Maar als je je ervoor openstelt zet je dat proces wel in werking. Ik wens je veel succes en plezier op jouw tocht.

Onlangs kreeg ik van iemand nog deze wijze woorden: Erken jezelf en je zult door anderen erkend worden.

Angela van Bebber

Blijf altijd (bij) jezelf.

 

 

 

www.allesmagerzijn.nl

Boek “Eindelijk, ik lééf!”

Auteur Angela J.A.M. van Bebber

Uitgeverij DatuBooks www.datubooks.nl

ISBN 978-90-79733-06-4