Dat gezond eten goed voor je is weten we al lang. Maar er zijn voedingsproducten die met kop en schouders boven de andere uitsteken vanwege hun bijzondere eigenschappen. Over deze producten schrijven we en… hoe pas je ze toe in je voedingspatroon. Tast toe bij Taboe.

GEMBER
In de Hollandse keuken wordt gember niet zo vaak toegepast, wat erg jammer is want het is mega gezond! Het is een specerij met een scherpe, maar ook zoetige smaak. Misschien dat je na het lezen van dit artikel een gemberfan wordt.

Het gedeelte van de gemberplant dat voor consumptie gebruikt wordt, is de wortelstok. Deze zit boordevol  mineralen en vitamines, zoals magnesium, kalium, koper, mangaan, calcium, natrium, ijzer, fosfor en zink en de belangrijkste vitamines zijn B1, B2, B6 en vitamine C. De bouwstoffen in gember zijn antioxiderend en helpen je lichaam te beschermen tegen hart- en vaatziekten en kanker.

GUNSTIGE WERKING
De medicinale, werkzame stoffen in gember zijn: shogaol, gingerol en zingiberene. Deze stoffen hebben gunstige invloed op hart- en vaatziekten door hun cholesterol-verlagende effect, werken pijnstillend en ontstekingsremmend bij pijnlijke gewrichten en doen zwellingen verminderen. Tumoren die ontstaan vanuit ontstekingen door bv de helicobacter bacterie kunnen worden voorkomen door het regelmatig eten van gember.

Gember heeft een gunstige werking bij sommige vormen van hoofdpijn, waaronder migraine. Gember helpt tegen misselijkheid en braken. Toegepast tegen misselijkheid bij een chemokuur is het een uitstekend hulpmiddel. Snijd een stukje gember van 5 cm in plakjes en kook dit een minuutje of tien.  Het kookwater gebruiken als thee en eventueel op smaak brengen met een beetje honing. De thee kan ook gemaakt worden van gemberpoeder en in speciaalzaken is de thee kant en klaar in zakjes te koop. Gemberthee heeft tevens een maagzuurremmende werking en helpt tegen misselijkheid bij wagenziekte. Bij brandend maagzuur kan de thee het beste gedronken worden na de maaltijd.

Bij luchtwegproblemen kan een gemberkompres uitkomst bieden. Doe ongeveer 100 gram geraspte gember in een kom heet water. Wanneer het water geel kleurt, hierin een kompres dopen en deze op de borst leggen. Op deze manier wordt de bloedcirculatie gestimuleerd. Wil je afvallen? Gember in je voeding verhoogt het verbruik van calorieën en stimuleert de spijsvertering.

Er zijn tal van heerlijke recepten waar gember in verwerkt kan worden, dus ga ermee aan de slag en probeer het regelmatig toe te passen in je voeding.

Eet smakelijk!