Tel eens even…hoeveel spaarlampen heeft u al in huis? Ooit gelezen wat u moet doen wanneer de spaarlamp in huis per ongeluk stuk valt? En weet u dat een spaarlamp ongezonde gassen en kwik bevat? Nee, op het doosje hoeft u niet te kijken, daar staat hierover niets te lezen.

Even een kleine bloemlezing wat u moet doen wanneer u onverhoopt een spaarlamp stuk laat vallen.

  • Zwangeren en kinderen dienen de ruimte onmiddellijk te verlaten
  • Open ramen en deuren, maar sluit deuren naar andere ruimtes
  • Verwarming en airco uitschakelen
  • Verlaat de ruimte en wacht 15 minuten alvorens u op gaat ruimen i.v.m. kwikconcentraties in de ruimte
  • Bent u door het gebroken materiaal gelopen? Doe uw schoenen uit en zet ze buiten, verpakt in een plastic zak
  • Gebruik geen stofzuiger. Hierdoor zal anders het kwik sneller in de ruimte verdampen
  • Gebruik geen bezem of stoffer
  • Enz…

Let wel, we hebben het hier over een gewone huis-tuin-en-keuken spaarlamp. Wanneer je het bovenstaande leest, is het blijkbaar geen onschuldig lampje. Door uitbanning van de oude, vertrouwde (veiligere) gloeilamp is de spaarlamp een bijna niet te ontlopen alternatief. De lamp is in het leven geroepen omdat hij een stuk goedkoper is in het stroomverbruik; de productie echter is weer een stuk duurder,.. dus lood om oud ijzer.

KANKERVERWEKKEND
Een brandende spaarlamp geeft een cocktail van gassen af die kankerverwekkend kunnen zijn. Eén daarvan is fenol. Het advies is dan ook de lamp niet in kleine ruimtes te laten branden en niet te gebruiken wanneer u op kleine afstand t.o.v. de lamp zit. Dus vooral niet gebruiken in de slaapkamer of op uw bureau. Waar heb je zo’n lamp anders voor? Om niet te branden? De lamp geeft een laagfrequente elektromagnetische straling af die volgens de berichten in verband kan worden gebracht met o.a. het veroorzaken van leukemie. Wanneer u zich te dicht met ontblote huid in de buurt van de spaarlamp bevindt, loopt u ook een verhoogd risico op huidkanker.

De spaarlamp bevat een lage dosering kwik die volgens de producent verwaarloosbaar laag is. Echter directe blootstelling aan kwik, dus wanneer de lamp stuk valt, is wel degelijk gevaarlijk. Ons lichaam kan maar een enkele microgram kwik verdragen zonder in de gevarenzone te komen. Kwik is zeer giftig en blootstelling hieraan kan leiden tot enorme gezondheidsproblemen. Een spaarlamp bevat 3.000 tot 5.000 microgram kwik…De aloude koortsthermometer met het kwikdruppeltje werd uit de huishoudens verbannen vanwege gezondheidsrisico’s, maar vreemd genoeg wordt de aanschaf van kwikhoudende spaarlampen flink gepromoot.

ALTERNATIEF?
Wat is het alternatief? Led-lampen? Ook hierover zijn steeds meer negatieve berichten te lezen. Echter de led-lamp bevat geen kwik. Halogeenlampen? Hebben een dimmer en/of trafo nodig om de elektriciteit om te zetten van 230V naar 10 of 20V. Halogeenlampen worden in verband gebracht met elektromagnetische straling. Dus ook al niet goed. Conclusie: Toch maar weer op zoek naar de gloeilamp en direct een voorraad inslaan, dat lijkt het veiligst. En anders gewoon een gezellig kaarsje branden.