Nederland is al ruim tien dagen in de ban van de Zwarte Pieten-commotie. Elke vorm van media heeft er op zijn manier wel aandacht aan besteed. Het toppunt werd bereikt toen Verene Shepherd in een pleidooi kenbaar maakte dat het Nederlandse Sinterklaasfeest een racistisch feest is en dus afgeschaft moet worden. De Nederlandse bevolking is verbijsterd vanwege het feit dat men nog nooit op die manier naar het traditionele feest gekeken heeft. Hoe komt het dat beide partijen duidelijk een andere kijk hebben op een feest en het voor zo een ophef kan zorgen?

GERICHT OP VERSCHILLEN
Als VN onderzoekgroep van de mensenrechten ligt je focus continu op het vinden van verschillen in behandeling van mensen. Je onderzoekt namelijk of men personen niet anders behandelt vanwege hun afkomst, religie, of ras. Je bent dus uitsluitend gericht op verschillen. Als dan een traditioneel feest voorbij komt waar duidelijk een verschil is in de rolverdeling en huidskleur van de hoofdrolspelers, dan valt het je op en wil je er zeker onderzoek naar doen of hier sprake is van wantoestanden.

SAAMHORIGHEID
Als Nederlander groei je op met het saamhorigheidsgevoel dat je deelt op 5 december wanneer iedereen de kinderen de illusie van Sint en Piet gunt. Je ziet geen verschil tussen de ene hoofrolspeler en de ander, want je weet dat ze beiden even belangrijk zijn. Ieder heeft zijn eigen taak en dat wordt de kinderen ook duidelijk uitgelegd. Ieder kind is gelijk is de strekking van de kindervrienden en ze maken daar geen verschil in. De overeenkomsten die we als Nederlanders dan met elkaar hebben, is dat we allemaal centraal hebben staan dat elk kind een geweldig Sinterklaasfeest verdient. We zijn daarbij niet gericht op verschillen, maar door de saamhorigheid zijn we allemaal gericht op de overeenkomsten.

TOLERANTIE EN RESPECT
Tolerantie en respect zijn de twee toverwoorden om discriminatie de wereld uit te bannen. Maar voordat we dat kunnen toepassen, moet men wel zorgen dat men zijn visie verandert. Als men zich blijft focussen op de verschillen van zijn medemens, dan zal men nooit zien hoeveel overeenkomsten diezelfde persoon heeft.

De VN gaat onderzoek doen naar het Sinterklaasfeest. Het onderzoek zal gericht zijn op de verschillen en niet op de overeenkomsten. Daardoor zal de insteek al anders zijn en zullen ze nooit begrijpen waarom dit feest Nederlanders zo dicht bij elkaar brengt. Wil je tolerantie en respect bevorderen? Focus je op de overeenkomsten en niet op de verschillen en dan zal je in ieder mens een stukje van jezelf herkennen.

OVEREENKOMSTEN
Bénazir brak een lans in haar boek BBB (boerenkool, baklava en bara) om te kijken naar de overeenkomsten tussen mensen van verschillende rassen, in plaats van de verschillen te benadrukken. Dit boek wordt op middelbare scholen gebruikt om te discussiëren over dit thema.