Marja is getrouwd met Piet, samen zijn zij de ouders van Leonie (7,5 jaar) en Tess (2,5 jaar). Leonie is geboren met een energiestofwisselingsziekte en meervoudig gehandicapt. Leonie gaat uit huis wonen…de weg naar het nemen van dit besluit was zwaar. Marja vertelt.

We gaan een soort afscheidsfeestje houden voor Leonie en de voorbereidingen zijn  in volle gang. Overleg met de cateraar wat we willen en hoe. Ook hebben we besloten om er twee meiden voor de bediening bij te nemen. Dan hebben we echt de tijd voor Leonie en de gasten en ben je zelf niet de hele dag aan het rennen.  Het feestje is ook weer een stuk afsluiting…

Maandag is Leonie nog gewoon even naar haar oude vertrouwde dagverblijf gegaan en lekker wezen zwemmen met Judith (pg-er). Judith heeft het er ook moeilijk mee. Leonie is haar eerste kindje waar ze voor is gaan zorgen, maar ze heeft ook een heerlijke klik met haar. Judith is ook iemand die ikzelf heel erg zal gaan missen. We hebben al gezegd contact te houden en ik hoop ook en probeer er alles aan te doen om dat contact te houden. Ze is heel close in ons gezin gekomen en eigenlijk is ze bijna belangrijker voor ons dan familie.

Dinsdag heb ik Leonie weer naar haar nieuwe adres gebracht. De ontvangst was goed en de communicatie is ook goed. Het is ook heerlijk dat ze zoveel al geregeld hebben. Iets heel simpels als een voedingspomp, deze hadden ze vorige week al binnen. Ze zijn er ook echt mee bezig en laten niet alles op het laatste moment aankomen.

BIJZONDER
Deze week ben ik niet langs geweest. Wel even gebeld  natuurlijk en alles ging goed. Vrijdagmiddag hebben we haar opgehaald. Een begeleider vertelde dat ze Leonie aan het observeren zijn en dat ze gezellig mee is geweest met de meeste activiteiten. Ook vertelde hij dat iedereen die voor haar heeft gezorgd, denkt dat Leonie ergens pijn heeft. Dat proberen wij zelf ook al een aantal jaren bij de arts aan zijn verstand te peuteren, maar niemand doet hier iets mee. Gelukkig wil de begeleiding wel proberen hier iets mee te gaan doen. In oktober heb ik ook een gesprek met hun eigen arts en dan kan ik dit soort dingen kenbaar maken. Ook adviseerden ze een bepaalde zijlig prothese.

Dat vind ik nou zo bijzonder. Leonie is er nog geen 7 dagen geweest en ze zien al bepaalde dingen bij onze dochter waar een ander maanden over doet. Dit bevestigt ook ons gevoel dat we de juiste keuze hebben gemaakt. De dagen dat Leonie weg was hebben we de puntjes op de i gezet voor haar feestje. De tent is neergezet en alles is mooi versierd…

Lees binnenkort het vervolg bij Taboe.

Deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5, deel 6deel 7