Vertrouwen wordt je meegegeven bij de geboorte. Met positieve verwachtingen stap je het leven in en op een bepaald moment ervaar je dat je verwachtingen anders zijn dan de realiteit.

Een teleurstelling zorgt ervoor dat je vertrouwen een deuk krijgt. Je herstelt en je vertrouwen begint langzaam maar zeker weer te groeien. Je schenkt het aan personen waarmee je een klik hebt en die je een goed gevoel geven. Door de positieve ervaringen die je beleeft, wordt je vertrouwen steeds groter en langzamerhand ga je verwachtingen hebben naar deze personen. Verwachtingen die je niet uitspreekt, omdat je ervan uitgaat dat het in jouw ogen ‘normale’ verwachtingen zijn die je mag hebben van een relatie.

Je vriend heeft een moeilijke periode en dag- en nacht sta je klaar om er te ‘zijn’ voor de persoon. Maar dan kom jij in een moeilijke periode en je verwacht dat de vriend ook op dezelfde manier naar jou gaat staan en dat gebeurt niet. Je bent teleurgesteld, omdat hij dat niet heeft gedaan. Je vertrouwen in hem is beschaamd, omdat hij niet aan je verwachtingen voldoet. Maar is dit terecht? Wist de vriend wat je verwachtingen waren? Was de vriend in staat om je op te vangen? Je verwachtingen die je hebt van je vriend zorgen ervoor dat je vertrouwen een deuk heeft gekregen. Verwachtingen die niet uitgesproken waren en misschien wel niet reëel waren. En is het niet zo dat – als je iets geeft – dat je moet geven zonder iets terug te verwachten?

Je ontdekt in zo’n geval dat de verwachtingen die je had omdraaien in teleurstellingen. Teleurstellingen omdat je misschien wel te hoge verwachtingen had en deze nooit terug gecommuniceerd hebt. Je vertrouwen zakt daardoor naar een dieptepunt en stiekem beloof je jezelf dat je nooit meer je vertrouwen zal schenken aan een persoon om nog meer verdriet te voorkomen. Je leven stel je in op het voorkomen van teleurstellingen en vertrouwen maakt plaats voor angst, angst om weer gekwetst te worden. Maar leven met angst verandert je kijk op het leven, want je bent nu in afwachting van iets negatiefs.

Je realiseert je niet dat op het moment dat je vertrouwen hebt verwisseld voor angst, dat je jezelf een heleboel tekort doet. Je ontneemt jezelf een stuk geluk, genieten en houden van, want vertrouwen is hieraan gekoppeld. Dat je er ook nog lichamelijke- en geestelijke klachten bij krijgt, dat merk je vaak niet eens, omdat je bezig bent met je grenzen te bewaken: bang dat iemand erover heen gaat en je verdriet doet.
De vrijheid van leven en laten leven is weg, want angst houdt je gevangen. Muren worden om je gevoel heen gebouwd, zodat niets of niemand je meer kan raken. Maar dat die muren ook mooie momenten en gevoelens buitensluiten, dat realiseer je je niet. Je wilt controle hebben en dat is het enige dat telt.

Vertrouwen, een delicaat ingrediënt van het leven. Het zorgt ervoor dat je op een positieve manier de koers bepaalt van je leven. Met vertrouwen leven betekent dat je in afwachting bent van positieve gebeurtenissen. Je leeft in vrijheid, want niets houdt je gevangen. Verwachtingen zorgen ervoor dat je vertrouwen een deuk kan krijgen. Verwachtingen die niet uitgesproken zijn en soms misschien wel niet reëel zijn, kunnen teleurstellingen veroorzaken.

Wil je leven met vertrouwen, dan is het verstandig om ook je verwachtingen daaraan aan te passen, want dat zal teleurstellingen voorkomen. Heb je je vertrouwen verloren, of leef je met angst, kijk dan even naar jezelf wat ervoor gezorgd heeft dat je deze koers vaart.
Misschien kun je langzamerhand weer je vertrouwen hervinden, omdat je je verwachtingen hebt bijgesteld.

Vertrouwen is je basis en dus de hoofdweg van je leven. Stap van de zijweg af en ga weer op de hoofdweg zitten: wees origineel en wees jezelf.

Deel je mee?♥️

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *