We leven in een spannende, transformerende tijd. Onze maatschappij heeft te maken met toenemende lucht-, water- en grondvervuiling, elektromagnetische straling, chemicaliën in ons huis, op ons werk en in ons eten. We gebruiken tabak, suiker, koffie, alcohol, dierlijke vetten en antibiotica. Onze mooie planeet heeft het moeilijk.

Mensen uit alle geledingen van de samenleving zijn vandaag de dag niet gezonder dan in oude beschavingen van duizenden jaren vóór ons. In feite zijn we minder gezond! Ja, we leven langer, maar hebben we een goede gezondheid? Absoluut niet!

Je hoeft geen geleerde te zijn om te weten dat de toestand van de gezondheid in de westerse wereld verre van optimaal is. Hart- en vaatziekten, kanker, psychische stoornissen, diabetes, ADHD en ga zo maar door, vormen de meest voorkomende ziekten. Deze ziekten komen veel minder voor in Latijns-Amerikaanse, Afrikaanse en zelfs in Aziatische landen. In die delen van de wereld heeft men uiteraard ook met ziekten te kampen, maar die worden in mindere mate beïnvloed door de levensstijl dan in de ‘Top 4’ van de ziekten in westerse landen. Steeds meer mensen zijn dit zat! Men wil terug naar de basis en dat is een gezond lichaam.

LICHAAMSCELLEN
Als we de weefsels van ons lichaam van heel dichtbij zouden bekijken, zien we dat die zijn opgebouwd uit kleine deeltjes die we cellen noemen. Cellen zijn zo klein, dat we ze met het blote oog niet kunnen zien, maar onder een microscoop zijn ze goed te herkennen. Het zijn deeltjes die omgeven zijn door een wand. Bij planten is dit een dikke wand, bij dieren en mensen is dat een dun vliesje dat we een membraan noemen. Cellen die niet meer goed werken, sterven af en worden vervangen door nieuwe cellen, zodat ons lichaam goed blijft functioneren. Zelfs botweefsel bestaat uit levende cellen, die voortdurend aan het werk zijn en die afsterven en weer opnieuw gemaakt worden.

Wist je dat elke cel in je lichaam sterft en uiteindelijk wordt vervangen door nieuwe cellen. Wetenschappelijke studies laten zien dat meer dan 98% van je lichaamscellen ieder jaar totaal worden vervangen. Elke dag is weer een nieuwe kans om een gezond lichaam op te bouwen!

ENKELE WEETJES

  • Jouw DNA vernieuwt zich om de 2 maanden
  • Je huid wordt maandelijks geheel vernieuwd (vooral ‘s nachts)
  • Je lever vernieuwt zich elke 6 weken
  • De maagwand wordt vernieuwd in 5 dagen
  • Je hersenen worden in 1 jaar vernieuwd
  • Je bloed wordt in 4 maanden vernieuwd
  • Je spiercellen worden eens per zes maanden vernieuwd

Er wordt zelfs door sommige wetenschappers beweerd, dat ons gehele fysieke lichaam in acht jaar tijd geheel vernieuwt. Daarom is het zo belangrijk dat je aandacht besteedt aan gezonde voeding, want dat is goed voor je cellen!

Hoe werkt het: het komt via een vochtige substantie, water in dit geval, je bloed binnen en vindt daardoor rechtstreeks de weg naar je cellen zonder dat daar enige vertering aan te pas komt. Dus het heeft vrijwel onmiddellijk effect.

In de komende artikelen die ik ga schrijven zal ik meer uitwijden over het belang van bijvoorbeeld superfoods die zo rijk zijn aan vitaminen en mineralen, juices, hennepolie maar ook over de verschillende (slechte) toevoegingen (E-nummers) in ons voedsel etc.

Over de auteur:
Ik ben de auteur van het Blog Gezond en Gelukkig zijn en gepassioneerd om mensen te helpen om een gezonde en energieke levensstijl te creëren! Na vele jaren van beoefenen, met vallen en opstaan, heb ik mogen ervaren hoe belangrijk de relatie tussen lichaam en geest is en het belang van gezonde voeding. Op dit nieuwe platform ga ik hierover vertellen.

Nico Waiboer, Gezondheidscoach

Pasfoto Nico 3 web 50