“Het zit tussen je oren!” is een veel gehoorde diagnose. Maar wat houdt dat nou precies in? Hypochondrie, oftewel de angst hebben dat je een ernstige ziekte hebt, komt vaker voor dan men vermoedt. Ongeveer 5 % van de bevolking lijdt aan een vorm van hypochondrie. Het is een serieuze psychologische aandoening, alhoewel het in de psychologie vaak nog wordt bespot.

AANSTELLER OF HYPOCHONDER
Een hypochonder wordt vaker als een aansteller gezien dan als een persoon die professionele psychologische hulp nodig heeft om de stoornis in bedwang te kunnen houden. Een hypochonder is verslaafd aan geruststelling en voortdurend op zoek naar absolute zekerheid. Dat komt omdat de angst zo groot wordt dat ze werkelijk gaan geloven dat ze aan een ernstige ziekte lijden. Deze angst moet niet worden verward met een paniekaanval, want die neemt na verloop van tijd af als de situatie wijzigt. Hypochondrie is chronisch en dat wil zeggen dat angst continu aanwezig is. Onder deze stoornis kan een depressie liggen die dan vaak gemaskeerd wordt door de hypochondrie.

RELATIVEREN
Tijdens de kinderjaren kan deze stoornis ontstaan als men blootgesteld wordt aan levensbedreigende ziektes bij vrienden of familie. Daar speelt uiteraard de rol van de ouders ook in mee. Als men op een relativerende manier over gezondheid en ziektes praat, is de kans op het ontwikkelen van hypochondrie kleiner.

BEHANDELPLAN
Het is een angststoornis die hardnekkig is en van grote invloed kan zijn op de kwaliteit van het leven. Een professioneel behandelplan kan helpen om het gedrag te doorbreken.