Toen Mark en ik jaren geleden bij elkaar kwamen, wisten wij al dat wij geen gewoon gezin zouden gaan vormen. Voor ons allebei ons tweede huwelijk. Mark, achttien jaar ouder dan ik, had al twee volwassen kinderen die amper jonger waren dan ik. Hij had daarbij nog eens een zeldzaam levervirus waarvoor hij medicijnen moest slikken. En toch wilden wij nog wel graag samen kinderen…

Deel 2

DRAMA OP SCHOOL
Omdat Celine graag ouder wilde zijn, (ze zag er ouder uit dan haar leeftijdgenoten, maar sociaal emotioneel was zij enkele jaren jonger), ging zij via Hyves proberen bij de brugklassers te horen. Deze wezen haar af en er volgde een enorme ruzie op Hyves, die zich als een olievlek verspreidde. Zij werd overal opgewacht, gekleineerd en zelfs geslagen door een grote groep. Enkele malen werd zelfs de politie en de school ingeschakeld. Celine werd erg angstig en durfde op een bepaald moment niet eens meer de stad in met ons. Groep 8 was een regelrecht drama en de schoolprestaties waren ver te zoeken. Celine maakte er helemaal niets meer van en had enorme faalangst.

LEVENDIGE FANTASIE
In 2009 was Celine’s opa overleden en een vader van een klasgenoot overleed ook. In 2010 nog eens een vader uit haar klas. Celine praatte steeds over Floor, want die was ook overleden. Het zei ons helemaal niets maar het verhaal bleef steeds terugkomen. Celine vertelde dat Floor was vermoord en haar steeds opzocht om met haar te praten en haar te troosten. Wij schoven dit af op de levendige fantasie van Celine, wat bij haar hechtingsprobleem hoorde. Toch probeerden we te achterhalen waar dit meisje dan begraven lag, zodat we bloemen konden brengen. Diep in je hart wil je toch heel graag geloven wat je kind vertelt, want dit verzin je toch niet?

Tijdens de atletiektraining werd Celine op een bepaalde avond thuisgebracht. Volledig overstuur had ze verteld dat haar broer op Curaçao bij een auto ongeluk was omgekomen, terwijl zij helemaal geen broer daar had! Ook begon zij weer over Floor. Nu wisten we het echt niet meer, wat was hier aan de hand? Hoe slechter het met Celine ging, hoe meer fantasieverhalen de kop op staken.

FOUTE VRIENDEN
Om zichzelf steeds stoerder voor te doen, ging Celine steeds meer  foute vrienden zoeken. Ze moest en zou ergens bij horen. Zij mocht tot Kerst 2011 een reguliere VMBO proberen, maar werd al na drie weken op speciaal onderwijs geplaatst, omdat de reguliere school haar niet kon opvangen. Vreemd was wel dat dit al na drie weken gebeurde waarvan een week kennismakingskamp. De school was dat jaar explosief gegroeid van vier naar negen brugklassen. Ons gevoel was dat deze school haar dumpte uit angst dat het echt lastig met haar zou worden.

Zij werd vervolgens op een VSO school in Steenwijk geplaatst. Hier ging het in de brugklas totaal mis. Ze ging roken, met verkeerde vrienden om, blowen en dronk af en toe alcohol. De diabetes werd verwaarloosd en als machtsmiddel gebruikt tegen ons. Wij konden Celine niet meer begrenzen. Ze vernielde spullen in huis, had enorme woedeaanvallen, de situatie werd beangstigend. Ook bleef ze enkele nachten weg en werd zelfs een keer ’s nachts door de ambulance opgehaald met een gevaarlijk hoge suikerspiegel… het was niet meer te houden.

HULP
Het jaar 2011 was echt een ramp, naast alle problemen met Celine besloot de vader van Elisa (waarmee wij elke 3 maanden een bezoekregeling hadden) in juli een eind aan zijn leven te maken. Celine wilde niet mee naar de uitvaart, want zij durfde niet naar een begraafplaats; daar ziet ze van alles en niemand geloofde haar toch. Mensen dachten dat ze alles verzon en dat ze gek was. Wij hadden soms het idee dat Celine zichzelf totaal niet meer was. We gingen op zoek naar iemand die haar op dit gebied zou kunnen helpen, want volgens ons zag zij dingen die wij niet zien.

In 2011 en 2012 kreeg Celine ontzettend veel hulpverlening. Zij werd ter observatie in Smilde geplaatst, maar liep hier een paar keer weg met een leeftijdgenoot. Ze kreeg op alle manieren hulp geboden, maar niets leek te lukken. Celine sloot zich af en liet zich niet begrenzen.

PARANORMAAL
Eind 2011 begon Celine steeds meer met zichzelf bezeren, ze sneed in haar polsen en vertelde regelmatig dat ze dit moest doen van boze mensen die haar opdrachten gaven. Ze zag mensen in haar kamer. Later ook gewoon tijdens een BBQ zag ze een meisje staan. Hier moesten wij dus iets mee, want het nam steeds grotere vormen aan en maakte haar ontzettend angstig.

Eindelijk vonden wij via via Bénazir. Zij heeft altijd columns geschreven in Vriendin, van verschillende mensen kregen wij haar naam door, dus we besloten haar te benaderen. Op haar verzoek stuurden wij eerst een foto van Celine en vervolgens Bénazir belde ons op. Wij wisten hoe we het hadden, maar zij benoemde onze dochter en alle problemen binnen ons huis, alsof ze erbij was geweest! Ze vertelde dat Celine paranormale gaven had, maar niet heel erg ver terugging in de tijd. Tsja wat kun je daarmee, in eerste instantie denk je alleen maar: OOK DAT NOG!!! Wij kregen tips over het gedrag van Celine en het was moeilijk voor Bénazir, want Celine leefde in drie werelden: normaal, fantasie en paranormaal. Ga daar maar aanstaan…

Lees volgende week het vervolg hier op Taboe.

deel 1 teruglezen

Om privacy redenen zijn de namen van de personen in dit verhaal fictief