Een gevoel van jaloezie overmant je en heel even weet je niet wat je moet doen. Je word duizelig, je spieren spannen aan en de rillingen lopen over je lijf. Wie kent dit gevoel niet? En is het werkelijk abnormaal om jaloers te zijn of hoort het bij de mens?

Jaloezie is een reactie uit angst om tekort te worden gedaan. Maar ook om te verliezen. Deze overlevingsdrang is al in de spermacellen aanwezig. Als een vrouw binnen een week gemeenschap heeft gehad met twee mannen, dan zullen de spermacellen van de ene partij de andere neerhalen en zelfs vernietigen om zelf te kunnen overleven.

Jaloezie duikt op als je gevoel van eigenwaarde een deuk krijgt. Iemand die nooit jaloers is geweest, heeft waarschijnlijk nooit de alarmbellen gesignaleerd in zijn lichaam. Alarmbellen die aandacht vragen om het probleem op te lossen, door bijvoorbeeld naar jezelf te kijken waarom je dit jaloerse gevoel hebt. Jaloezie binnen een relatie kan zelfs positief zijn als je ermee aan de slag gaat, door bijvoorbeeld met elkaar erover te praten. Dit kan zelfs resulteren in het verbeteren van je relatie.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen