Catalina, de dochter van Kaatje heeft al een aantal jaren last van irrationele angsten. Kaatje vertelt hoe het ooit is begonnen, wat dat met haar dochter doet en hoe zij als ouders er mee omgaan.

HULP!
Een achtjarige die ’s ochtends niet meer uit haar bed wil komen omdat ze bang is voor wat er die dag gaat gebeuren. Als ouder probeer je natuurlijk alles om het gesprek met haar aan te gaan en haar proberen de andere kant te laten zien. Eindeloze gesprekken over leuke dingen in het leven hebben we met Catalina gehad. Maar als dat niet lukt en het probleem begint het gehele gezin te beheersen, dan is het tijd om hulp in te schakelen.
De huisarts zag de ernst in onze ogen en vrij snel hadden we een eerste consult met een psycholoog die ervaring met deze materie had. Irrationele angsten, leerden we toen. Het was te behandelen, gaf de psycholoog aan. Opgelucht verlieten we het gebouw in afwachting van het vervolg.

DISNEY
Een tripje naar Disneyland Parijs eerder dat jaar was voor Catalina niet zo succesvol. We hoopten lekker met elkaar te kunnen genieten van de attracties en vooral met elkaar op stap zijn. Daarentegen begon Catalina al ’s ochtends vroeg met niet willen eten. Ook lunch weigerde ze, af en toe at ze tegen heug en meug een banaan. De sfeer werd er niet beter op. Ondanks eindeloze gesprekken met haar, waarbij wij soms ons geduld verloren. Na een paar hapjes avondeten vroeg naar bed omdat ze vrijwel uitgeput was van een dag vol activiteiten en niet eten. De volgende ochtend hadden we een stevig gesprek met haar en dreigden we met een (Frans!) doktersbezoek. Daarna ging ze iets beter eten, nog steeds minimaal.

TINEKE DE PSYCHOLOOG
Elke woensdagmiddag bezocht Catalina, psycholoog Tineke. Ze spraken veel met elkaar. Catalina kreeg een werkboek met daarin opdrachten waarmee ze aan de slag moest. Ze moest bijvoorbeeld opschrijven wanneer ze last had van angsten en wat deze met haar deden. Ik mocht er de laatste 5 minuten bij zijn om de voortgang en opdrachten te bespreken. Ik merkte dat Catalina het fijn vond om letterlijk ‘aan de slag’ te kunnen gaan met haar probleem. Het schrijven in het werkboek deed ze trouw elke avond. De sessies bij Tineke deden haar goed. We zagen Catalina opbloeien.

EEN LIJSTJE MAKEN
Wat ze leerde bij Tineke en gelijk toepaste was een lijstje maken.  Heel simpel. Een A4 met in het midden een rechte lijn. Links schrijf je de leuke dingen van de dag en rechts de minder leuke. In een oogslag zie je dat er veel meer leuke dingen staan dan minder leuke. Het lijstje maakte ze alleen als ze last had van angsten. Vaak was dat ’s ochtends vroeg, voordat ze naar school ging. Van oudsher het tijdstip waarop Catalina werd geconfronteerd met haar angsten. Ze voelde zich enorm gesterkt met dit instrument in handen. Met een lijstje maken, kreeg ze het gevoel dat ze meer grip had op haar angsten en dat ze het zelf kon oplossen. Al vrij snel waren onze ochtenden veranderd en maakte Catalina haar lijstjes als ze haar ontbijt verorberde.

OP SCHOOL
Ook op school ging het in die periode niet goed met Catalina. Ze was onzeker en zat niet lekker in haar vel. Ondanks dat ze een slimme meid is, had dat zo zijn weerslag op haar schoolwerk en cijfers. Tijdens een 10 minutengesprek gaf de juf aan dat we moesten overwegen om Catalina te laten zitten. Vooral om haar wat zekerder te laten worden. Daar voelden wij veel voor. In de periode waarin Catalina sterk met haar angsten kampte, zagen wij haar in een bang en onzeker meisje veranderen. Het zou mooi zijn als ze op alle fronten wat zekerder zou worden.

De klap kwam hard aan bij Catalina. Ze vond ons vreselijke ouders. Ze viel even terug en had een periode weer flink last van irrationele angsten. Gelukkig kon psycholoog Tineke haar nog even helpen, want kort daarop waren de sessies afgelopen.