De Rijksuniversiteit Groningen werpt een ander licht op ADHD. Drs. Laura Batstra heeft een duidelijke en verhelderende mening over situaties die in stand gehouden worden.

ADHD (Attention Deficit/Hyperactivity Disorder) is geen stoornis in de hersenen. De meeste kinderen met ADHD hebben geen afwijkende hersenen. Er zijn geen tekorten van stoffen of hersenen die kleiner zijn dan normaliter. ADHD is niet meer dan een naam die we gegeven hebben aan problematisch hyperactief, impulsief en afleidbaar gedrag. Toch worden de meeste kinderen doorverwezen naar kinderpsychiaters om een diagnose te stellen. Het is gedragsproblematiek en hoort daarom thuis bij gedragsdeskundigen.

De farmaceutische industrie speelt een belangrijke rol in de promotie van ADHD. Om de verkoop van medicijnen als Ritalin, Concerta, Medikinet en Equasym te verhogen, heeft de industrie er belang bij dat de diagnose ADHD wordt gesteld. Daarom wordt ADHD in informatiemiddelen weggezet als een neurobiologische ziekte. Farmaceuten betalen ouderverenigingen, maken websites over ADHD en fêteren artsen die de medicijnen voorschrijven. De bedrijven besteden twee keer zoveel geld aan marketing van hun product als aan de ontwikkeling ervan.

Het is zelfs de meest voorkomende diagnose die kinderpsychiaters stellen en het aantal diagnoses groeit nog steeds. Ook het medicijngebruik explodeerde. In 2012 werd maar liefst 1,1 miljoen keer een ADHD-medicijn voorgeschreven, ruim een verdubbeling ten opzichte van 2007.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen


2 Comments

  1. I see you don’t monetize taboe.info, don’t waste your
    traffic, you can earn additional bucks every month with new monetization method.
    This is the best adsense alternative for any type of website (they approve all websites), for more details simply search
    in gooogle: murgrabia’s tools

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *