Waar mensen werken, worden er fouten gemaakt. Fouten kun je herstellen door kritisch naar jezelf te kijken om te zien waar je precies de mist in bent gegaan. Zelfreflectie wordt het genoemd. Dit helpt voorkomen dat je steeds weer dezelfde fouten maakt. In bepaalde beroepen kunnen zulke fouten grote gevolgen met zich meebrengen, denk maar aan artsen. ‘Wat zou je graag willen veranderen is een item waar je de mogelijkheid krijgt om dit bespreekbaar te maken.

Het attendeert personen, maar ook bedrijven op hun blinde vlek en de opbouwende kritiek die er gegeven wordt draagt mogelijk een oplossing in zich. Iedereen mag zijn bijdrage leveren en misschien kunnen we samen zorgen voor een mooie verandering van de maatschappij.

Bénazir: een andere benadering door cardioloog

Vrij plotseling werd ik opgenomen in het ziekenhuis in Zoetermeer op de afdeling cardiologie. In mijn beleving lag de oorzaak elders, dus ik was totaal niet gefocust op het feit dat ik een mogelijke hartpatiënt was. Er werden volop onderzoeken gedaan en uiteindelijk kreeg ik van de dienstdoende cardioloog de uitslag. Er werd mij kort medegedeeld dat ik een wandelende tijdbom was en dat zoeken naar de oorzaak was als zoeken naar een speld in een hooiberg.

Ik  was verbijsterd en dat was duidelijk te zien, maar de  cardioloog bleef uitdrukkingsloos herhalen dat ik erg moest gaan opletten in alles wat ik deed, omdat mijn hart het elk moment kon begeven. Hij wilde niet vertellen waarom en liet mij ontdaan achter. Ik zou graag willen veranderen dat deze cardioloog – die al vele jaren werkzaam is in het ziekenhuis – wat menselijker met de patiënten omging. Het zou al fijn zijn als hij zijn diagnoses met meer inlevingsvermogen zou brengen en erbij stil zou staan wat voor een impact zijn slechte nieuws op mensen heeft. Door mijn doortastendheid ben ik uiteindelijk bij een andere cardioloog terecht gekomen, waar bleek dat de diagnose – gesteld in het ziekenhuis in Zoetermeer – een erg kort door de bocht gestelde diagnose was. Ik vraag me alleen af: hoeveel mensen hebben ook zo’n diagnose gehad en hebben daar hun leven aan aangepast?Wil jij ook iets veranderen? Laat het ons weten via vragen@taboe.info