We denken met z’n allen dat we best wel gezond eten en dat wit brood en koffie best kan, maar wat je even goed in de gaten moet houden is hoe zuur je van binnen wordt. Een belangrijke graadmeter voor een goed evenwicht in het lichaam is de zuur-base balans ofwel: de zuurgraad.

Omdat onze hedendaagse voeding vaak uit te veel vlees, vetten en suiker (zuurvormend) en te weinig uit groenten en fruit (alkaliserend) bestaat, is bij veel mensen de zuur-/basen-balans chronisch verstoord. Door slechte eet- en leefgewoonten, en schadelijke milieu-invloeden is hier vaak iets mis mee.

Een te zure zuurgraad is dan ook een van de kenmerkende symptomen van veel welvaartsziekten en speelt een rol bij vermoeidheid, gebrek aan energie, hoofdpijn, reumatische aandoeningen, auto-immuun ziektes, darmklachten en nog veel meer. Ons Westers voedingspatroon bevat tegenwoordig veelal zuurvormend voedsel. Dit is belastend voor ons lichaam en het stelt onze zuur-base balans op de proef.

ONTZUREND: GROENE VITAMINE!
Om je zuur-base balans goed te krijgen en te houden, is het raadzaam om groene supervoeding aan je water, smoothies, yoghurt of juices toe te voegen, zoals Spirulina, , Alka Barley, Vitamineral green en/of dagelijks chlorella te slikken. Het is heel belangrijk om voldoende base-vormend (alkalisch) voedsel te eten. Onbewerkte, hele, levende, rauwe voeding, groenten- en fruit zijn hiervoor belangrijke bronnen. Rijk aan vitaminen, enzymen en mineralen helpen zij schadelijke zuren in het lichaam te neutraliseren. Een “zure smaak” voor een vrucht is geen indicatie voor de mate waarin de voeding zuurvormend is. Limoenen en citroenen smaken bijvoorbeeld zuur, maar zijn juist weer base-vormend (alkalisch).

Hoe zuur ben jij? Verzuring is niet iets waar je na één dikke biefstuk acuut last van krijgt. Onder zuren verstaat men stoffen die waterstofionen leveren, terwijl men onder basen stoffen verstaat die waterstofionen opnemen. Een pH waarde van 7 geldt als neutraal, een pH waarde kleiner dan 7 geeft een zuur milieu aan en een pH waarde boven de 7 geeft een alkalisch (basisch) milieu aan. Maagzuur heeft een pH van 2.0 (sterk zuur), terwijl bloed een pH heeft van 7.4 (licht alkalisch). De pH van speeksel is ongeveer 7.0, dus neutraal.

Het is van het grootste belang dat de pH waarde van ons bloed stabiel blijft, een pH waarde van 7,2 in plaats van 7,4 heeft de dood tot gevolg. Ons lichaam kent gelukkig vele manieren om een afwijkende pH te voorkomen waarbij de longen en de nieren een belangrijke rol spelen.

Voeding speelt een belangrijke rol als het aankomt op het handhaven van een goed zuur/base evenwicht. Mineralen als calcium, magnesium , kalium en natrium fungeren als zogenaamde zuurbuffers. In een gezond lichaam zijn de lichaamscellen alkalisch, in een ziek lichaam zuur. Hoe zuurder onze cellen zijn hoe meer gezondheidsklachten we ontwikkelen. Lichaamscellen sterven bij een pH waarde lager dan 3,5.

WAT WERKT VERZUREND?

Koffie, alcohol, nicotine, medicijnen, snoep, cola, melk, suiker, eieren, gewone kaas, vlees, dierlijke vetten, en margarines. Ook witte meelproducten dragen bij tot de verzuring.

Andere factoren die onze zuur-base balans kunnen beïnvloeden zijn:

  • Stress
  • Onvoldoende beweging
  • Te weinig nachtrust
  • Te weinig drinken
  • Overmatige sportinspanning (melkzuur)

broccoliavocado

WAT WERKT ONTZUREND?

Een ruime hoeveelheid water drinken per dag, groene thee, aardappelen, onbewerkt, ‘ heel’ en levend voedsel, zuurdesemboord, speltbrood, bleekselderij, komkommer, boerenkool, paprika, avocado en broccoli.

Fruit is in principe goed, maar als je wilt ontzuren, kun je met fruit het beste even minderen. Om sneller en beter te ontzuren kun je aan je dagelijkse hoeveelheid water, of aan je juices, smoothies of yoghurt, een zuiveringsmiddel toevoegen zoals: Alka Greens, of Alka Barley, of Vitamineral Green.

Je vermindert het zuur in je lichaam door eenvoudige maar zeer doeltreffende dieetverbeteringen. Let erop dat je de zuur-reducerende voedingsmiddelen gaat gebruiken zoals eerder genoemd in dit artikel. De sleutel naar een goede gezondheid is het verminderen van de zuurbelasting in je lichaam!

Over de auteur
Ik ben de auteur van het Blog Gezond en Gelukkig zijn en gepassioneerd om mensen te helpen om een gezonde en energieke levensstijl te creëren! Na vele jaren van beoefenen, met vallen en opstaan, heb ik mogen ervaren hoe belangrijk de relatie tussen lichaam en geest is en het belang van gezonde voeding. Op dit nieuwe platform ga ik hierover vertellen.

Nico Waiboer, Gezondheidscoach

Pasfoto Nico 3 web 50