De Gulle Gever geeft, is misschien wel op zoek naar erkenning of kan geen nee zeggen. De Gulle Gever kan een pleaser zijn. De Bodemloze Put ontvangt, omdat het makkelijk is, of omdat de Gulle Gever in de ogen van de Bodemloze Put toch zat te geven heeft. Bodemloze Put heeft meestal chronisch geldgebrek, is verongelijkt, wil aandacht of heeft geen idee hoe hij of zij zijn eigen problemen moet oplossen.

GEVEN, GEVEN, GEVEN
Misschien ben je ook wel zo iemand…die zonder moeite geeft en geeft en geeft… Of het nu de familiekring of vrienden betreft, iedereen kan altijd een beroep op je doen. Het organiseren van een cadeau voor de verjaardag van pa of ma, het bedenken van leuke uitstapjes, uitlenen van je auto, oppassen bij vrienden, financieel bijspringen, schilderen, behangen, noem maar op. Niets is je teveel en je staat voor iedereen klaar. Gewoon, omdat je het leuk vindt en niet met de intentie er iets terug voor te verwachten.

Dat kan jaren goed gaan, maar soms komt er een moment dat je zelf misschien niet zo lekker in je vel zit, of gewoon omdat je het zat bent…en je stopt met geven. Je kiest een keer voor jezelf. De Gulle Gever stopt met geven… De mensen die het heel vanzelfsprekend vonden dat jij altijd voor ze klaar stond, zullen dat niet één-twee-drie begrijpen. Zullen zich in sommige gevallen zelfs hogelijk verbaasd afvragen of het je in je bol geslagen is!? En sommigen zullen zich zelfs tegen jou keren.

BODEMLOZE PUT
Ooit wel eens meegemaakt? Ga dan eens na of juist degenen die zich tegen jou keren, geschaard kunnen worden in de categorie: Bodemloze Put. Ze ontvangen en vinden dat heel vanzelfsprekend, worden uit de put getrokken en gaan weer fluitend verder om vervolgens weer dezelfde fouten te maken. Vriendschappen crashen hierop, familieruzies ontstaan hierdoor. De Gulle Gever zal zich in het vervolg wel drie keer bedenken voordat hij of zij ooit nog toeschietelijk is naar anderen toe. Gulle Gever wordt in de ogen van Bodemloze Put een egoïst.

PLEASEN?
Ben je een Gulle Gever? Pas eens zelfreflectie toe. Wil je pleasen, zo ja waarom? Wees jezelf en vergeet daarbij niet dat je ook gerust voor jezelf mag kiezen. Je werkelijke vrienden zullen namelijk nooit tot de Bodemloze Putten behoren en er ook voor je zijn wanneer je nee zegt. Ben je een Bodemloze Put? Pas eens zelfreflectie toe. Waarom heb je altijd hulp van anderen nodig? Waarom kun je niet tevreden zijn met wat je hebt? Hoe zit het met verantwoordelijkheid nemen voor jezelf?

Je hoeft geen Gulle Gever te zijn en ook geen Bodemloze Put, wees gewoon jezelf, respecteer elkaar en help elkaar indien nodig, gewoon omdat het kan…