Het lijkt populair te zijn onder de jeugd: het drinken van energiedrank zoals Red Bull, Bullit, Golden Power, Monster enzovoort. Hoe vaak zie je ze niet in de supermarkt, groepjes scholieren die hun zakgeld spenderen aan blikjes energiedrank. De blikjes Red Bull en aanverwante merken zien er hip uit met hun felle kleuren en zijn aantrekkelijk voor de jeugd. Je krijgt er energie van zeggen ze. Maar is dat wel zo?

WAT ZIT ER IN ZO’N BLIKJE EN WAT DOET HET MET JE
Suiker
In één blikje energiedrank van 0,25 liter zitten gemiddeld negen suikerklontjes. Suiker wordt snel opgenomen door het lichaam en zorgt voor een snelle piek in je bloedsuikerspiegel, waardoor je energie krijgt. Maar dan komt het: je lichaam gaat als een malle insuline aanmaken in de alvleesklier om de suiker om te zetten in energie. Door het stijgen van de insuline daalt de bloedsuikerspiegel weer snel. Uiteindelijk eindig je met minder glucose in je bloed dan toen je aan je blikje begon en ben je daardoor snel weer moe. Energiedrank wordt genomen om vermoeidheid tegen te gaan maar werkt uiteindelijk averechts. De insuline zorgt er ook voor dat de glucose opgenomen wordt in spieren en vetcellen. Niet bevorderlijk als je wilt afvallen dus.

Cafeïne
Cafeïne pept je zenuwstelsel op. In één blikje zit ongeveer evenveel cafeïne als in een mok koffie. Je hartslag stijgt, de ademhaling wordt sneller, je word alert en wil actie! Door gewenning heb je steeds meer nodig om aan deze kick te komen, dus verslaving ligt op de loer.

Taurine
Taurine heeft invloed op het vochtgehalte in de hersenen en op de samentrekking van spieren en de hartspier. Het lichaam maakt deze stof zelf al aan. Van teveel taurine krijg je hoofdpijn en diarree.

Glucuronolacton
Glucuronolacton komt van nature voor in ons lichaam en wordt vanuit glucose aangemaakt. In hoge dosering is het een geconcentreerde suiker die erg schadelijk voor de nieren kan zijn.

ALCOHOL, SPORT EN ENERGIEDRANK
Als je stopt na het regelmatig drinken van energiedrankjes, treden ontwenningsverschijnselen op zoals hoofdpijn, concentratiegebrek en hartkloppingen. Energiedrank in samenhang met alcohol is ronduit gevaarlijk. Alcohol versuft, terwijl de energiedrank oppept. Je neemt hierdoor meer alcohol dan goed voor je is omdat je de gevolgen pas later voelt. Alcohol en cafeïne werken uitdrogend en verhogen het katergevoel.

Bloedtests wijzen uit dat na het drinken van slechts één blikje energiedrank het bloed stroperiger wordt waardoor het hart harder moet werken. Het risico op stolselvorming wordt verhoogd. Mensen met hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten kunnen daarom beter deze drankjes niet nemen.

Energiedrank en sporten zijn dus een slechte combinatie aangezien het hart door de inspanning al harder moet werken. Energiedrankjes zijn ook niet hetzelfde als sportdrankjes. Energiedrank zorgt ervoor dat het lichaam vocht verliest en hebben in tegenstelling tot sportdrank geen vochtregulerende werking.

NEGATIEVE EFFECTEN
Negatieve effecten van energiedrank zijn er genoeg: hartkloppingen, stijging van de bloeddruk, misselijkheid, schommelingen in bloedsuikerspiegel, hoofdpijn, diarree, overgewicht bij regelmatig gebruik en tanderosie. Bovendien zorgt een verhoogde concentratie van cafeïne en taurine in je bloed voor slapeloosheid.

Er zijn landen waar energiedrankjes verboden zijn zoals Noorwegen, Denemarken en Uruguay. Momenteel werken instanties eraan om op de blikjes vermeld te krijgen dat overmatig gebruik slecht is voor de gezondheid.