De veertigjarige Tjerk vertelt over zijn verleden als heroïne junk en het effect hiervan op zijn huidige bestaan.

Nu, na 15 jaar clean te zijn, kan ik zeggen: ik was 11 jaar lang een heroïne junk. Toen ik 15 was, was ik een behoorlijk dwarse puber die dacht alle wijsheid in pacht te hebben. Ik rookte al, en de stap naar een joint was snel genomen. Ik werd omringd door zogenaamde vrienden die het ook deden, en waarom zou ik het dan niet doen? Ik was wel nieuwsgierig. Van af en toe stoned  naar iedere dag was een kwestie van een paar weken. Al gauw kon ik niet meer functioneren zonder de dag te beginnen met een joint. Ik werkte en fietste iedere dag trouw met joint en al naar mijn werk. In het weekend nam ik af en toe cocaïne.

ZWARE LIJDENSWEG AANGEBROKEN
Op de leeftijd van 17 jaar werd mij heroïne aangeboden. Ik nam het aan, en de werking van de heroïne vond ik erg aangenaam. Eindelijk rust in mijn hoofd. Een gevoel van totale ontspanning overspoelde mij. In één klap geen problemen meer. Totale rust. Maar dit gevoel was na 4 uurtjes weg en het begin van een zware lijdensweg was aangebroken. Heroïne is meteen verslavend. Dit komt, omdat je direct na de eerste keer gebruik al afkickverschijnselen ervaart. Dit is te vergelijken met een zware griep x 10. Zodra je weer de heroïne gebruikt, voel je die zware griep uit je lichaam stromen en vervangen worden door de alles overheersende rust.

ALLES KWIJT
Ik bleef naar mijn werk gaan en gebruikte in de pauzes. Later fietste ik in de pauze met een bloedgang eerst naar het uitzendbureau om een voorschot en daarna naar de dealer. Uiteindelijk raakte ik alles kwijt door mijn verslaving. Mijn huis, mijn familie het vertrouwen. Het enige wat ik nog had was mijn heroïneverslaving. Ik leefde op straat en in drugspanden. Om mijn verslaving te kunnen bekostigen, stal ik alles wat los en vast zat. Dit kon natuurlijk niet zonder gevolgen blijven, en het resultaat was dat ik regelmatig in aanraking kwam met justitie.

KEERPUNT
Uiteindelijk belandde ik in de gevangenis. In de gevangenis kon je niet gebruiken en gaven ze je methadon. Zodra ik uit de gevangenis kwam, maakte ik dat ik bij de dealer kwam om mijn zo gehate heroïne weer te halen. In 1995 werd ik door de rechter veroordeeld tot 18 maanden cel en dit was voor mij een keerpunt. Ik wilde dit niet meer en besloot mijn leven te veranderen. Ik kickte in de gevangenis binnen 2 weken coldturkey af, en daarna van de methadon. Ik was clean en was niet van plan ooit weer te gaan gebruiken. In de 18 maanden gevangenis heb ik veel geleerd over mezelf en heb geleerd wat mijn struikelpunten waren. Psychologen wilden mij doen geloven dat er wel iets in mijn leven gebeurd moest zijn waardoor ik ben gaan gebruiken. Maar dit was echt niet het geval. Ik was gewoon nieuwsgierig. Nou, die nieuwsgierigheid heeft mij een mooie bak ellende gebracht.

CLEAN
Nu 15 jaar na dato ben ik nog steeds clean en heb ik in de tussentijd nooit meer gebruikt. Ik wil die rotzooi voor mijn ogen nooit meer zien. Ik ben getrouwd en heb een gezin. Helaas is mijn gezondheid door mijn gebruik onherstelbaar beschadigd. Ik heb de diagnose COPD gekregen  en ik zal nooit rust in mijn hoofd krijgen. Ik zal moeten leren leven met alle herinneringen uit deze periode. Deze zijn allesbehalve fijn. Ik heb veel mensen pijn gedaan en hierin zal ik nooit echt berusting vinden. Hoewel ik alles heb nu: een huis, kinderen en een lieve vrouw die me overal helpt en in steunt, vind ik het leven loodzwaar. Begrijp me niet verkeerd: ik zal mezelf nooit iets aandoen, maar het juk weegt zwaar.